Sollicitatiestress? Zo blijf je kalm!

Sollicitatiestress? Zo blijf je kalm!

25 okt. 2023

Je hebt alle mogelijke vragen bedacht en goed voorbereid. De website van de mogelijk nieuwe werkgever is bestudeerd en je hebt het gesprek met een goede vriend(in) geoefend. Betere voorbereiding is niet mogelijk. En toch ben je, zeker op de dag van de sollicitatie zelf, zo nerveus als wat. Met deze acht tips blijf je kalm.

1. Maak een spiekbriefje

Je hebt alles goed voorbereid en toch ben je bang dat je iets vergeet. Maak daarom een notitie in je telefoon met daarop info zoals: welke indruk wil je maken en wat zijn de drie belangrijkste dingen die je gezegd wilt hebben? Kijk dat lijstje na vlak voordat je het gebouw betreedt waar je hebt afgesproken en je hebt de aandachtspunten weer scherp voor de geest.

2. Bedenk: het is maar een gesprek…

Makkelijk gezegd misschien, maar het is wel een boodschap met een rustgevende kern van waarheid. Zo’n sollicitatiegesprek is niets meer of minder dan een kennismaking met één of een paar mensen. En net zo goed als jij die baan graag wilt hebben, hopen de mensen aan de andere kant van de tafel dat jij dé kandidaat bent. Dus ook zij doen hun best om een goede indruk te maken. It takes two to tango!

3. Doe vooraf iets waar je energie van krijgt

Luister naar muziek, doe een workout of ga een stuk fietsen: kies iets waar je energie van krijgt en doe dat vóórdat je naar je solliciatiegesprek vertrekt. Dat helpt om negatieve gedachten te verdrijven en voorkomt dat de spanning oploopt omdat je de hele tijd aan Het Gesprek denkt.

4. Bel een ‘steun en toeverlaat’

Als je jezelf niet kunt oppeppen, bel dan een familielid of vriend(in) die dat wel kan. Niks fijner dan je zelfvertrouwen een boost geven met welgemeende én terechte complimenten.

5. Gestresst of enthousiast?

Je kunt misschien niet voorkomen hóe je lichaam op stress reageert. Maar de manier waarop je over je gevoelens praat, heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Zit je ‘vreselijk in de stress’ of ben je eerder ‘positief opgewonden’? Zeg dat laatste tegen je brein en merk wat dat voor je energielevel doet.

6. Vergeet de ‘wat als…’

Stop met denken ‘wat als..’. Wat als ze me niet leuk vinden? Wat als ik iets stoms zeg? Draai die gedachten eens om. Wat als ze vinden dat ik goed in hun team pas? Wat als ik de juiste antwoorden geef?

Bewezen is dat je je brein kunt trainen in positiviteit: positief denken vergroot de bloedstroom naar je hersenen, zodat neuronen beter werken. Probeer het maar eens uit: zeg de eerste twijfels hardop en merk hoe je je daardoor voelt. En doe dat vervolgens ook eens met de tweede set ‘wat als’. ‘Wat als’ dat laatste nu eens veel beter bij je past?!

7. Gedachten zijn geen feiten

Veel voorkomende stress bij sollicitatiegesprekken ontstaat doordat mensen vooraf uitgaan van negatieve scenario’s. Maar gedachten zijn geen feiten, je kunt een gesprek pas echt beoordelen als je het gevoerd hebt.

8. Beloon jezelf na afloop

Toch nog niet alle stress weggewerkt? Zorg dan dat je iets hebt om nà het sollicitatiegesprek naar uit te kijken. Koffie drinken bij een nieuwe hotspot? Die nieuwe Netflix-serie oppakken? Of toch maar die nieuwe schoenen kopen? Focus je daarop en schuif je zenuwen opzij.

Veel succes en gó for it!

Terug naar overzicht