Mondzorg aan ouderen: tandje bijzetten

Mondzorg aan ouderen: tandje bijzetten

19 mrt. 2021

‘Aandacht voor mondzorg aan ouderen moet vanzelfsprekend worden’. En: ‘dit is een uitdaging die we niet alleen aankunnen’. Het zijn uitspraken -  in de maarteditie 2021 van het NTvM – die wij van harte onderstrepen. Want ja: ouderen behouden steeds vaker de eigen dentitie en kunnen tegelijkertijd ongemerkt in de praktijk uit beeld verdwijnen. En dan kan er zo maar bij opname in een verzorgingshuis sprake zijn van een slechte mondgezondheid, iets wat momenteel bij zo’n 80% van de kwetsbare ouderen het geval is. De roep om geriatrische tandheelkunde is groot en stijgende. Dat vraagt om een andere aanpak en soms een nieuwe invulling van functies en werkomgeving.

Gelukkig zijn steeds meer mondzorgprofessionals die op dit gebied ook figuurlijk een ‘tandje bijzetten’. Ze specialiseren zich via een differentiatie in geriatrie-tandheelkunde. Of besluiten om een deel van hun werktijd, al dan niet in ambulante vorm, te besteden aan kwetsbare ouderen. Ter ondersteuning daarvan presenteerde de KNMT onlangs een handzame en nuttige Praktijkwijzer Mondzorg voor Ouderen, een ideaal instrument waarmee elke praktijk seniorproof gemaakt kan worden. Geïnteresseerden kunnen hun voordeel ook doen met de site demondnietvergeten.nl, waar veel praktische tools en e-learnings enthousiast maken voor mondzorg aan ouderen.

Welke voldoening dat geeft, horen wij bij DentalCens regelmatig van organisaties die tot onze opdrachtgevers behoren, denk aan Mond en Welzijn, Fresh Unieke Mondzorg of Omnios. Zoals Michelle Kuulkens van Mond en Welzijn het zegt: ‘Dankzij een brede medische kennis en jarenlange ervaring weten wij welke specifieke mondzorgproblemen er kunnen spelen bij deze doelgroep. We nemen ruim de tijd voor elke patiënt en zijn dankzij onze speciale mobiele behandelapparatuur optimaal uitgerust voor de mondzorgbehandeling ter plekke. Dat onze aanpak bij bewoners werkt, blijkt wel uit de welgemeende dankwoorden of de glimlach waar zij ons zo dikwijls mee verblijden. Van een gezonde mond wordt iedereen vrolijk.’

Hoe groot de behoefte aan geriatrische mondzorgverleners is, blijkt uit het aantal actuele vacatures op de site van DentalCens. Van Alphen aan den Rijn tot Den Helder, één of vier dagen per week: you name it, we’ve got it. Voor de mondzorgprofessionals die hun werk via deze manier een nieuwe impuls willen geven, is er genoeg keuze. Vanuit onze ervaring kunnen wij bovendien uitstekend adviseren welke organisatie en functie en zorgverlener het best bij elkaar passen.

Aandacht voor mondzorg aan ouderen moet vanzelfsprekend worden. Bij ons is dat al het geval. En ja, die uitdaging kunnen we alleen maar samen aan. Realiseer jij synergie met DentalCens? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek onze meerwaarde!


Terug naar overzicht