Inflatiestress: reden voor salarisverhoging

Inflatiestress: reden voor salarisverhoging

3 mei 2022

Je zou het misschien niet verwachten, maar zowel werkgevers als werknemers zijn momenteel gebaat bij salarisverhoging. De reden? Fikse inflatie én een krappe arbeidsmarkt. Ga samen om tafel en blijf inflatiestress de baas!

Inflatie is terug van weggeweest, en hoe. Energietarieven zijn verdubbeld, voor benzine betalen we recordbedragen. Ook de prijzen van ons levensonderhoud zijn aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. Die exorbitante stijging van het algemene prijspeil heeft een negatieve invloed op onze koopkracht. En wat blijkt: vooral voor werknemers in de tandheelkunde is nu hét moment om over salarisverhoging in gesprek te gaan.

Sterke argumenten

De krappe arbeidsmarkt vormt daarbij een sterk argument aan de ‘onderhandelingstafel’. De banen in de zorg liggen momenteel voor het oprapen, één blik elders op deze website zegt genoeg. Er is soms al snel een interessante overstap te maken, ook financiëel gezien. Maar misschien wil je liever blijven bij je huidige werkgever. Durf dan gerust om salarisverhoging te vragen, maak ook duidelijk waarom je meent dat dit een reëel verzoek is. Heb je taken van een collega overgenomen of jezelf ontwikkeld na het volgen van een cursus? Stap je over van los contract naar vaste aanstelling? Zoek uit wat collega’s in dezelfde functie ergens anders verdienen, bedenk wat jouw salaris redelijkerwijs zou kunnen zijn en plan een gesprek.

Geldstress

Als werkgever sta je misschien niet meteen te trappelen om dieper in de portemonnee te tasten. De combinatie van hogere inkoopprijzen en veel minder sterk meestijgende behandeltarieven is nu eenmaal niet om vrolijk van te worden. Maar realiseer je dat geldzorgen effect op de werkvloer hebben: uit onderzoek blijkt dat ruim 30% van werknemers met geldstress minder geconcentreerd is op werk, burnout is niet ondenkbeeldig. En dan is er die zeer krappe arbeidsmarkt, waarin het vasthouden van personeel op alle fronten nog altijd aantrekkelijker is dan het werven en inwerken van nieuwe mensen.

Meerdere opties

Wil je als tevreden werkgever je personeel behouden? Neem het verzoek om salarisverhoging altijd serieus en bedenk dat er meerdere manieren zijn om waardering te tonen: een periodieke of structurele loonsverhoging, eenmalige bonus of tegemoetkoming in de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals werktijden, nascholing of onkostenvergoeding.

Voor beide partijen geldt: blijf in gesprek, wees reëel en flexibel. Zo voorkom je dat inflatiestress de zakelijke relatie vertroebelt en houd je samen de kwaliteit van het team én patiëntenzorg op niveau.


Terug naar overzicht