8 TIPS voor Werkgeluk

8 TIPS voor Werkgeluk

2 okt. 2023

Plezier in je werk – of noem het werkgeluk als je wilt – is een belangrijk thema voor organisaties om hun medewerkers tevreden te houden. Boeien en binden dus en samen resultaten halen om trots op te zijn. Dat gaat niet vanzelf, want ‘a graet place to work’ vraagt om de nodige investeringen en inzichten.

1. Neem je verantwoordelijkheid

Dat klinkt misschien gemakkelijk, maar het is wel de waarheid. Geen mens, medewerker of individu is hetzelfde immers. Het heeft dan ook weinig zin om universele regelingen of tegemoetkomingen in het leven te roepen. Mensen worden er veel gelukkiger van als ze zelf zaken kunnen regelen en hun eigen verantwoordelijkheid mogen en kunnen nemen voor hun werkgeluk.

2. Het goede gevoel van werken

Is er dan niks waar iedereen blij van wordt? Zeker wel! Thema’s als voldoening, zingeving, verbinding en plezier blijken voor iedereen waardevol. Voldoening krijg je als je doet waar je talenten liggen en als je erin groeit. Zingeving betekent dat je met je werk ergens een nuttige bijdrage aan levert. Verbinding en plezier zit op het sociale vlak: de omgang met je collega’s en het gevoel dat ze je waarderen.

3. Voel je gewaardeerd

Werkgeluk en waardering hangen sterk samen. Bij organisaties waar mensen laten merken dat ze elkaar waarderen, is de sfeer vaak beter en is er meer vertrouwen in het management. Een leuk experiment in deze vond plaats bij een outsourcingsbedrijf. Het personeel had een actie om elkaar op Valentijnsdag extra waardering te geven in de vorm van gekleurde armbandjes, die collega’s aan elkaar mochten uitdelen. Elke kleur stond voor een eigenschap, zoals teamspeler, behulpzaam, harde werker of zeer deskundig. Iedereen werd er blij van!

4. Maak het mogelijk

Om werkgeluk binnen je organisatie mogelijk te maken zijn er vijf aspecten van belang: organisatiecultuur, werkplek, leiderschap, employee journey en technologie. Cultuur en leiderschap zijn de belangrijkste; de vaak mooie kernwaarden van de organisatie moeten ook in de praktijk worden gebracht. Het management speelt hierbij een voortrekkersrol. Goed voorbeeld doet goed volgen immers.

5. De voortrekkersrol van het management

Over voortrekkersrol gesproken: het management draagt voor zo’n twee derde deel bij aan het ervaren van werkgeluk door hun medewerkers. Zo dragen goede managers bijvoorbeeld in hoge mate bij aan de bevlogenheid van medewerkers. In kennisintensieve organisaties is de manager een facilitator en coach, die bij voorkeur kiest voor dienend leiderschap en oprechte aandacht voor de mens.

6. Veranker het in je organisatie

Plezier in je werk of werkgeluk is niet iets wat je ‘even’ regelt met een workshop of een webinar. Het is zaak om het te verankeren in het DNA van je organisatie. Het kan zelfs onderdeel zijn van je missie en visie. Het liefst in de vorm van een duidelijke boodschap, waarin geluk voorkomt. Zo is er een Deense bank die als missie heeft dat ze werknemers zo behandelen, dat zij elke dag met plezier naar hun werk komen en trots zijn op hun werkgever. Het ROC van Amsterdam wil een superschool zijn met gelukkige medewerkers en studenten. Mooi toch!

7. Beginnen waar het kan

Veranderen is moeilijk, voor iedereen. Verandering opleggen werkt dan ook niet. Alleen als mensen ervoor openstaan, kun je aan de slag met werkgeluk. Bij die mensen of afdelingen kun je dan ook het beste beginnen. En je zult zien dat het daarna als vanzelf gaat. Werkgeluk betekent energie namelijk en zal zich als een lopend vuurtje verspreiden door de organisatie.

8. Volhouden

Met werkgeluk is het net als trainen: blijven werken om je conditie op peil te houden. Gebruik bijvoorbeeld de doel, gedrag, support-methode van Ben Tiggelaar. Kies een doel om aan te werken; een doel waar je zelf invloed op hebt, zoals het creëren van een positieve sfeer. Kies dan twee gedragingen die hierbij passen om in de organisatie te verankeren. Niet roddelen bijvoorbeeld en regelmatig waardering uitspreken naar elkaar. Bekijk nu waar jullie hulp bij kunnen gebruiken en volg eens een bijpassende training. Evalueer regelmatig en je zult zien dat er écht iets gaat veranderen!


Terug naar overzicht